Seat birçok segmente parmak basarken bu segmentler için de “sportif” donanım paketleri yapmayı es geçmiyor. Yakın zaman öncesinde aslında bağlı bulunduğu otomobil grubunun daha genç, dinamik ve sportif tarafını yansıtan modelleri ve donanım paketleriyle göze çarpan Seat, SUV segmentindeki modeline de sportif bir paket detayı koyarak cazibesini artırıyor. Xcellence ve FR versiyonların fiyat etiketleri aynı olsa da, bir taraf daha çok konforu temsil ederken FR etiketi sportifliği temsil ediyor. Sınıfında işler daha fazla konfor ve lükse odaklanmışken, Seat FR hamlesi ile segmentin sportif oyuncularından biri haline getiriyor Ateca’yı. Aynı zamanda markadan ayrılarak ayrı bir marka haline gelen Cupra’nın da ilk tanıtılan modeli bir Ateca idi. Yani görüntü olarak bu hızlı Suv’ye yakın bir görünüşü var diyebiliriz.
Yine de çok fazla göze batmayan, tadında ayarlanmış sportif detaylar Ateca FR’ın öne çıkan özellikleri. Siyah ön ızgara, arka spoiler, gövde rengiyle aynı tamponlar, sportif jantlar, egzoz ve FR logoları sportif görüntünün hakkını veriyor.
Hal böyle olunca sportiflik kokpite de yansıyor. Ateşli bir hatchbackte görebileceğiniz birçok detay Ateca FR’ın kabininde karşınıza çıkıyor. Dikişli, FR logolu, delikli ve altı kesik direksiyon gözünüze çarpan ilk detay. Kırmızı dikişlerin boydan boya uzandığı alkantara koltuklar ise yanal destekleri kuvvetli bir şekilde sürücüsünü sarıyor. Çok hafif sürücüye dönük konumlandırılan orta konsol daha sürücü odaklı bir kokpit yaratırken diğer Seat modellerinden bildiğimiz anlaşılır, okunaklı ve keskin hatlı km göstergesi görev alıyor.
Seat modellerinden alışkın olduğumuz keskin hatlar Ateca FR’ın kokpitinde de can buluyor. Kısacası dashboardun keskin hatları koyu renkle birleştiğinde sportif bir görüntü çıkıyor ortaya. Aynı zamanda boyutları itibariyle içerde fazlasıyla ferah bir yaşam alanı sunan Ateca, 510 litrelik bagaj hacmi ile de bir ailenin tüm ihtiyaçlarına hitap edebiliyor.
Sportif modellerinden alışkın olduğumuz bu kokpit, tasarım ve dinamizm aslında sürüşe de yansıyor. Seat bu kadar sportif detayı sırf görüntü olsun diye ele almamış anlaşılan. Yüksek ve büyük yapısına rağmen Ateca FR asfalt üzerinde dinamik bir sürüş karakteri sergiliyor. Yazımın başında bahsettiğim gibi diğer donanım paketi konfora yönelikken, FR daha sportif genler taşıyor. Bunun neticesinde de daha sertleştirilmiş süspansiyonlar yer alıyor. Yani konfordan birazcık feragat ederken, kendinden daha küçük sporcularla aynı virajlara girebilmesi için sert bir Ateca FR kullanıyor oluyorsunuz. Tabi 18 inçlik jantların da bunda payı olsa dahi süspansiyonların sert olduğu bir gerçek. Tabi yine de şehir içinde rahatsız edici bir sertlik söz konusu değil. Yüksek yapı bu durumu rahatsızlık vermeyecek konfor çerçevesi içinde tutmayı başarıyor.
Konumuz bir VAG aracı olunca DSG tabi ki başrollerden birisi oluyor. Akıcı trafikte hayli akıllı çalışan şanzıman vites geçişlerini pek hissettirmiyor. Yine keza orta hızlarda sportif sürüşler yapmak isterseniz hevesiniz kursağınızda kalmıyor. Kulakçıklar uygun devir bandı çerçevesinde gerekli cevapları net veriyor. Fakat sıkışık trafikte fazla ısınma sonucu birazcık kafa karışıklıkları meydana geliyor ama kaldığınız trafiğin neredeyse %70’i boyunca bu akıllı şanzımanın kendini 1’e atmaktan ziyade 2. viteste götürmesi hem sarsıntıyı azaltıyor hem de ekonomiyi sağlıyor. Sağ ayağınızın tepkileri daha da yumuşak olursa 1800 deviri geçmeden vites atarak ekonomik bir sürüş durumu meydana geliyor. Ama sağ ayağınız taban halısına sert bir şekilde kavuşursa da bununla baş etmede de pek sorun yaşamıyor.
Hem dizel hem de benzinli seçeneği bulunan Ateca’nın elimizdeki versiyonu 1.4 litrelik turbo benzinli motora sahip olan hali. Bu motor 150 beygir ve 250 Nm tork gücü üretiyor. Az önce bahsettiğim trafikte vitesi yüksek tutarak akıcı ve ekonomik ilerleme işini, 1500 ile 3500 devir bandı arasında verdiği tork gücü sayesinde de iyi başarıyor.
Tork gücü erken geldiği için hızlanma konusunda aracı zorlamıyorsunuz zaten. 150 beygir güç ise 5000 devir civarında gelmeye başlıyor ki bu da hevesli sürüşler demek oluyor zaten. Bu devir bandına yaklaştığınızda Ateca fazlasıyla atik bir hale geliyor. 8.6 saniyelik 0-100 hızlanması ise bu boyutlardaki bir araç için gayet iyi. 4 farklı sürüş modu bulunan Ateca’yı Eco modda sürdüğünüzde, günlük şehir içi kullanımlarınızda ortalama 7 litrelik bir değerle karşılaşıyorsunuz. Yine aynı şehrin içinde birazcık sportif sürüş yapayım, yakıt da neymiş, çok da önemli değil derseniz 9 litreleri görmeniz kaçınılmaz. Ben bu şehirden birazcık uzaklaşayım derseniz de uzun yolda 5.4 litrelik bir tüketim değeri görebilirsiniz. Aktif Silindir Yönetimi sayesinde bu sürüşlerinizde zaten 2 silindir devre dışı kalıyor ve bunu görebiliyorsunuz.
Manuel seçeneği bulunmayan Ateca, FR donanım ile sadece benzinli motorda alınabiliyor. Şimdilik baz donanım paketi olan Style liste fiyatında görünmezken, Xcellenge ve FR donanım paketi 159.000 TL’lik etiket ile görünüyor. 1.6 litrelik dizel otomatik Xcellenge donanım paketine sahip Ateca ise 166.000 TL’lik fiyat etiketine sahip. Ateca’nın 4×2 ve 4×4 seçenekleri de mevcut. En doğru fiyat bilgileri için ise markaların internet sitelerini ziyaret etmenizi öneririm. Kabin kalitesi, sportif sürüş hissi, gerektiğinde ekonomik gerektiğinde dinamik olabilen motor, geniş yaşam alanı ve geniş bagaj gibi detaylar Ateca’nın tercih edilmesi için artı yönleri olabilir.
Fotoğraflar: Burak KEBAPÇI