O da ne? Farlar çok uzun değil mi? Ön tarafı baya karizmatik de arkası çok ilginç geldi. Kim tasarlamış bunu? Renault mu o? Kirpikli farlar. Kocaman stoplar. Tüm omuz çizgisi boyunca devam eden hat. Peki D segmentine şimşek gibi düşen bu orta sınıf sedanda neler olup bitiyor? Onu biran önce sürmek için sabırsızlanmamım en büyük nedeni, yeni Megane R.S’de de olacağı söylenen 4Control yönlendirme sistemi. Kendisini çekici kıldığı tüm tasarım detaylarını sizler fotoğraflardan inceleyedurun, ben Talisman ile İstanbul’dan birazcık uzaklaşacağım. Talisman bir aile otomobili olduğu için ailem ile Uludağ’a doğru yol almak iyi bir fikir olsa gerek.

 

 

Uludağ’a çıkış esnasında yaklaşık 35-40 dakikalık bir viraj seremonisi gerçekleşiyor. Bu çıkışın bir de inişi olacağı için bu yönlendirme sistemini keyiflice deneyimleyebileceğim. Önceleri Porsche’de duyduğumuz zaman ağzımızı açık bırakan bu fantastik özellik aslında küçükken şehirler arası otobüslerin arka tekerlerinde fark ettiğim bir sistemdi. İtiraf edelim… 3 kişi önce Akasya AVM’nin otoparkındaki 5 katlı kesintisiz oval dönüşü keşfettik ve burada gerçekten arka tekerlerin yönlendiğini canlı olarak izlemek istedik. İzledik de. Garantici insanlar olarak görmeden inanamıyoruz.

 

 

Kabinine kurulduğum Talisman sol ön koltuktan daha çok sağ arka koltukta oturma hissiyatı uyandırıyor. Malzeme kalitesi Alman rakipleri kadar dikkat çekiyor olsa da, alt kısımlar biraz gözden kaçırılmış gibi. Ortadaki 8.7 inçlik ekran kısa bir alışma süreci sonucunda tüm menüye hakim olarak size hizmet veriyor. Ses açma tuşunun ise kesinlikle fiziksel olarak bir buton halinde bulunması taraftarıyım. Bunun için eliniz birkaç kez klima tuşlarına uzanabilir. Ama direksiyon arkasında bulunan multimedya tuşları bir süre sonra alışkanlığınız haline gelecektir.

 

 

Konumuz ses açıp kapama olmuşken, şu 4Control’ün sesini biraz daha açalım isterseniz. Talisman’da MULTI-SENSE adı verilen sürüş modları bulunuyor. Eco, Comfort, Neutral, Perso, Sport olmak üzere 5 farklı sürüş modu bulunan Talisman, tüm etkenleri bu modlara göre değiştiriyor ve dilediğiniz karakterdeki en optimum girdi çıktı ilişkisini size sunuyor. Direksiyon, süspansiyon, vites ve gaz tepkisine doğrudan etki eden bu modlar arasında şehir içinde genelde Comfort’u kullanmaktan çekinmemek gerek. Çok daha akıcı ve pürüzsüz bir mod olacağı kesin. Uludağ’ın virajları başladığında ise ekrandan yüzüme yansıyan renk, buram buram kırmızı oluyor. EDC şanzımanla kombine edilmiş 1.6 litrelik çift turbolu dizel ünite 160 beygir güç üretiyor. 1500 kg’lık bu kütle için yeterli sayılabilecek güç, tasarruflu yakıt tüketimi verilerine de yansıyor.

 

 

Şehir içi gibi dar ve kısıtlı açıların bulunduğu manevralarda, 4 control koca Talisman için fazlasıyla kolaylık sağlıyor. Esas marifetleri ise hızlı virajlar almak istediğinizde ortaya çıkıyor. Siz dönme eylemini başlattığınızda, fiziksel olarak dönmeye başlayan otomobil kafasının, birdenbire arka kısımdan akıcı bir şekilde yönlendirildiğini hissedebiliyor ve viraj içine bir an önce dönmüş olarak bulabiliyorsunuz kendinizi. Düşük ve orta hızlarda ön tekerlerin zıt yönüne yönlenen arka tekerler, daha yüksek hızlarda ön tekerler ile aynı yöne doğru yönlenerek şasinin bir bütün halinde virajı bitirmesine olanak tanıyor. Sistemin yol tutuşuna etkisini anlamanız için çok daha sıkı bir atlete ihtiyacınız yok. Talisman da bunu size yeterli derecede aktarabiliyor. Sert girdiğiniz virajlarda dahi müdahale yerinde gerçekleşiyor. Bu esnada büyük yapısı neticesinde stabilizesini fazlasıyla hissettiren Talisman, güven veriyor.

 

 

Elektronik Amortisör Kontrolü sayesinde Sport modda daha da sertleşen süspansiyonlar yol tutuşuna olumlu yönde etki ederken, 4Control de tuzu biberi oluyor bu yolculuğun. Talisman’ın geri kalan detaylarını merak mı ediyorsunuz? Kataloglardan alabileceğiniz bilgileri bir de benden mi merak ediyorsunuz? Söyleyeyim. Talisman’ın kokpitindeki malzeme kalitesi sınıf standartlarını karşılıyor. Deri koltuklar, direksiyon simidi, dijital km göstergesi, ortadaki ekran fazlasıyla konfor odaklı detaylar. Farklı ambiyans aydınlatması, tema renkleri değişiklik sevenler için güzel bir tercih skalası sunuyor. Kabindeki saklama gözleri Yeşilçam’dan fırlayan bir karakter kadar cömert. Soğutucu özelliği bulunan kol dayama sıcak yaz günlerinde en favori özellik olacaktır. Akıllı klima sistemi içerideki temiz havayı sürekli kontrol altında tutuyor.

 

 

Arka kısımda diz ve baş mesafesi bir NBA oyuncusunu yolcu etmek zorunda kalmadığınız sürece kusursuz. EDC şanzıman ile motor uyumlu çalışıyor ve uzun yolda 5.8 litre gibi bir tüketim değeri gösteriyor. Şehir içinde ise Eco ve Comfort modu yoğunlukta kullandığınız takdirde göreceğiniz en yüksek değer 7.2 litre civarında seyrediyor. Biraz daha dikkat ederseniz 6.8 litrelik bir tüketim değeri ile İstanbul trafiğinde dolaşabiliyorsunuz. 1500 kg’lık bir kütle için ise bu değer fazlasıyla makul. Led farlar, head up display, elektrikli koltuklar, otomatik klima, hız sabitleyici, dijital gösterge paneli gibi detaylar tamamen standart geliyor.

 

 

Sıra Talisman için banka hesabınızdan çıkacak paraya geldiğinde ise 2017 yılında 1.5 dCi motorların 155.000 TL’den başlayan fiyatları listede görünmüyor ve 2018 yılı içerisinde ilk olarak 1.6 litre dCi motorlar 170.000 TL’den başlayan etiket ile görünüyor. Kullanmış olduğumuz test otomobilimiz ise 6.250 TL ile alınabilen 4Control sistemi dahil opsiyonları ile 213.000 TL civarına satılıyor. Segmentinde rekabetçi olmasını ve elini en güçlü tutabileceği kısım ise fiyatı denebilir. Talisman, geniş kullanım ve yaşam alanı, göz alıcı tasarımı, makul yakıt tüketimi, teknolojik detayları ve yürüyen aksamı ile Crossover tercih etmek istemeyen ailelerin seçenek listesinde ilk sıralara yerleşebilir. Her yazımda “artık otomobillerin fiyatlarına yorum yapamıyoruz” yakarışını yapsam da, böyle gitmeye devam ettiğimiz sürece emin olun bu artık yazılarımın bir parçası olmaya da devam edecek…

 


Fotoğraflar: Emrecan YILDIRIM


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir