Peugeot 3008’in birçok motor seçeneği ve donanım seviyesini daha önce blogumda sizlerle buluşturmuştum. Son olarak 1.2 litrelik 3-silindirli motor seçeneğine ait izlenimlerimizi sizlere aktarmak istiyoruz. 3008 daha önceden de bildiğimiz gibi, Peugeot’nun modellerindeki sınıf değiştirme operasyonunun ilk örneği. 3008’in beklentiler doğrultusunda bir kompakt SUV’ye dönüşmesi, kesinlikle markanın vermiş olduğu en doğru kararlardan bir tanesi. Peugeot’daki devrim rüzgarlarını her zerresinde taşıyan 3008, tasarımından kokpitine kadar bunu size hissettirmeyi her alanda başarıyor.
Arka far grubunun aslan pençesini andırması, daha dik konumlandırılmış panjur, yeni farlar ve krom detaylar 3008’e kaslı bir SUV görüntüsü veriyor. Tasarım konusunda en beğendiğim nokta ise, C sütununun piyano siyahı renginde tasarlanarak, son yıllarda popüler hale gelen “yüzen tavan etkisi” yaratılması oldu.
Peugeot 3008, EMP2 platformu üzerinde can bularak, şasi tepkilerinde, konfor unsurlarında ve sportiflik konusunda hayli başarılı bir sürüş karakteri sergiliyor. Aynı zamanda tamamen sürücü odaklı kokpit tasarımı, sürüş esnasında bu karakteri dilediğiniz gibi yönlendirmenize olanak tanıyor.
İçinde bulunduğumuz kabinde daha önce kullanmış olduğumuz üst donanım seviyelerinden farklı olarak birkaç detay göze çarpıyor. Sadece GT-Line donanım seviyesinde opsiyonel alınabilen deri ve masajlı koltuklar buradaki Allure paketinde kumaş kaplanmış ve sadece sürücü tarafı elektrikli olarak karşımıza çıkıyor. İ-Cockpit amplify adı verilen, farklı kullanıcı profilleri tuşu da bu donanımda yer almıyor. Ortadaki multi-medya ekranı ve dijital gösterge standart olarak her pakette yer alırken, açılabilir cam tavan ise bu pakette standart olarak gelen güzel detaylardan birisi olarak göze çarpıyor.
3008’in baz motor seçeneği olan 1.2 litrelik 3 silindirli PureTech ünite, 5500 d/d’de 130 bg güç ve 1750 d/d’de 230 Nm tork üretiyor. Turbosu biraz geç dolan motor alt devirler biraz zayıf hissettirse de gaz tepkisinde herhangi bir gecikme yaşatmıyor. 10.5 saniyelik 0-100 km/s süresi de hayli yeterli görünüyor. Ara hızlanmalar konusunda da, devir yüksek tutulduğu esnada, ivmelenme hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. EAT6 tam otomatik şanzıman da, sürücünün hem ekonomik kullanım isteklerine hem de sportiflik beklentilerine hızlı bir şekilde karşılık verebiliyor. Sport tuşuna basmayı tercih ederseniz gaz tepkinizde biraz daha iyileşme oluyor. Direksiyonun gerisindeki kulakçıklar da özellikle vites düşürme isteklerinize hızlı cevap veriyor. Elektronik vites kolu üzerinde yer alan “M” tuşu sadece bu kulakçıklar ile vitesi manuel olarak yönetmenize olanak tanıyor. Bu esnada motor 6000 devire kadar çıkmanıza müsaade edebiliyor.
3008’in süspansiyonları şehir içinde tam anlamıyla “konforlu” notunu hak ediyor. Konforlu süspansiyonlar, virajlarda ise yerini gövde hareketlerini kontrol edebilen bir yapıya bırakıyor. Önden kaymayı da arkadan kaymayı da kolay kolay yaşatmayan 3008, gövde salınımı konusunda başarılı bir yol tutuş performansı sergiliyor. Direksiyon, tepki konusunda sürücü ile iletişimde geç kalmıyor, fakat yüksek hızlarda ağırlığı birazcık yetersiz kalarak fazla tepki vermenize sebep olabiliyor.
1.2 litrelik benzinli motorun yakıt tüketim değerlerine gelecek olursak; günlük kullanımda 6.8 litrelik bir değer ile karşılaşmak mümkün, fakat dikkatsiz davranıldığında bu değer 8 litre civarına çıkabiliyor. Uzun yol sürüşlerinizde ise 5.6 litrelik bir tüketim değeri görmek çok kolay. 149.300 TL’lik fiyat etiketine sahip olan 3008, Avrupalı rakipleri karşısında sıra dışı tasarım detaylarıyla, Uzakdoğulu rakipleri karşısında ise malzeme kalitesi ile tüketiciye göz kırpıyor. 1.6 litrelik güçlü benzinli motoru ve dizel seçeneği tercih etmek istemeyen kullanıcılar için daha düşük hacimli 1.2 litre PureTech motor iyi bir seçenek oluyor. Fakat en yakın rakibi olan Nissan Qashqai’nin aynı motor ve donanım seviyesinde aralarında ciddi bir fiyat farkı olması direkt olarak gözümüze çarpıyor.
Fotoğraf: Alp Emre Göksel
Bu yazı Evo Dergi Eylül 2017 (232.) sayısında yayınlanmıştır.