Yoğun bir okul, dergi, blog, lansmanlar silsilesi içinde geçen sezonun ardından ben de bir tatili hak ettim diye düşünüyorum. Aslında tatil tercihimi herkesin çok keşfetmediği, yoğunluğun ve gürültünün fazla olmadığı yerlerden yana kullansam da, bu sene rotamı son zamanlarda oldukça popülerleşen Alaçatı’ya çevirmek istedim. Ve olaylar gelişti…
Şaka şaka. Öncelikle Alaçatı veya Çeşme’de “uygun” bir otel bulmaya koyuldum. “Hiç internette otel aradınız mı?” Allahım çıkar bu sesi aklımdan lütfen. Gözüme ilk çarpan Alaçatı’daki tatlı şirin butik otellerin bütçe açısından pek de şirin olmadıklarıydı. Şişme flamingo havuzlu, instagram fenomenleriyle dolu butik otellerde hem yer bulmak neredeyse imkansız hem de 5-6 yıldızlı otel fiyatını vermek durumundasınız.
Bu durum pek aklıma yatmadı ve otomobille gideceğim için Çeşme seçeneğini düşündüm. Alaçatı’da herhangi bir alkol ve gece hayatı peşinde olmayacağımız için de merkezde bir otele ihtiyacımız pek yoktu. Çeşme otel konusunda Alaçatı’dan birazcık daha insaflı çıktı. Bir fırsat sitesinden de daha indirimli bir oda bularak rezervasyonumu gerçekleştirdim. Geriye yola çıkacağım otomobile karar vermek kaldı. Tatilimiz 5-6 gün sürecek ama biz büyük ihtimalle oraya tüm gardrobumuzu götüreceğiz. Başıma geleceği biliyorum. Hem geniş hem de gittiğim zaman sağı solu keşfedebileceğim, dağa ovaya bayıra rahatlıkla sürebileceğim bir otomobil olmalıydı. Aklıma ilk gelen Nissan Türkiye beni hoş karşıladı ve Segment Lideri Qashqai’yi tatilimizin başrolü yaptı.
İstanbul içerisinde Yandex Navigasyonu sık sık kullanmaktayım. Şehirler arası yolculuklar için de rotaları ve mesafeleri %90’a yakın derecede doğru verdiğini düşünüyorum. Saat 07.00. İstanbul Maltepe’den aracımızı güzelce yükledikten sonra ilk hedefi Osman Gazi Köprüsü olarak belirledik. Osman Gazi’ye gitmek için en hızlı rota E5 karayolu üzerinden Gebze çıkışına gelerek Gebze çıkışından TEM’e bağlanmak. Böylelikle en hızlı rotadan bağlanmış oluyorsunuz. Osman Gazi Köprüsüne girerken de HGS ile alakalı ihtiyatlı davranmakta fayda var.
Köprüye çıkmak için ve köprüden geçtiğinizde çıkmak için kullandığınız otoyollar dahil neredeyse 100 liralık HGS çekim işlemi gerçekleşti. Buraya alternatif olarak Kocaeli – Körfez’i dolanmayı tercih ederseniz ortalama 90 km mesafe katılıyor. Aracınız dizel ise bu yolda ortalama 5 litre yakabilirsiniz. Bu da günümüz hesabıyla 28-29 lira yapıyor. Yani 70 TL daha kardasınız fakat neredeyse 1,5 saat katıyor bu durum yolunuzun üstüne. Giderken hızlı gitmek istediğim için ben Osman Gazi Köprüsünü kullanmak zorunda kaldım birazcık.
Köprüyü geçer geçmez rotanız üzerinde bolca Starbucks ve dinlenme alanı mevcut. Biraz dinlendikten sonra hedefimizi Susurluk olarak belirledik. Daha önce instagramdan gördüğüm, İzmir’e, Bursa’ya veya her nereye olursa rotası buradan geçen herkesin uğramasını tavsiye ettiğim Düzdağ Tost’a gitmek istiyorduk. Saat 09.20. Susurluk’a girince yol üzerindeki ışıklara hemen 20-30 metre uzaklıkta olan Düzdağ tostu saklandığı yerde buldum ve direkt içeri daldım. Muhteşem salçalı tostlarımızı söyledikten sonra dayanamadım ve 2. tostu da söyledim. Sonra içeri geçip birazcık kendileriyle sohbet ettim. Hoş sohbetleri ve lezzetli tostları için Düzdağ Tost’a teşekkür ederiz. Lezzet 9.9 Servis 9.8 Fiyat 9.9.
Tostlar bir güzel midemizde yerini alırken tekrar yola koyuldum. Yandex Navigasyon Çeşme için önce İzmir’in içine sokuyor, sonra da oradan otobana bağlıyordu. En hızlı rotayı burası gösterdiği için Navigasyona uydum. Saat 12.10. İzmir’in içinden sahil boyunu salına salına geçerek otobana çıktım. Saat 13.45 civarında Çeşme’de otelimizde Check-in işlemlerini gerçekleştirdik. Odamıza yerleştik ve önce oteli keşfe çıktık. Sonrasında da soluğu Alaçatı sokaklarında aldık.
Çeşme – Alaçatı arası kendi aracınızla 10-15 dk sürüyor. İsterseniz bu kısa mesafe için otobana çıkabiliyor, isterseniz de yerleşim yerinin içerisinden gidebiliyorsunuz. İkisi de aynı süre. Bu mevsimlerde ise tüm trafikte 34 plakalı araçları görmek mümkün. Haliyle tam bir İstanbul trafiği işliyor. Alaçatı merkezin etrafını otoparklar çevirmiş fakat sokak araları, cadde üzeri otomobilinizi koymanız için uygun yerler. Alaçatı çarşıya adımımızı atıyoruz ve son zamanlarda popülerleşmenin en büyük artısını esnaf yaşıyor. Dikkatimi çeken ilk şey hiçbir yerde ve mağazada fiyat etiketi yazmıyor. İlk olarak meşhur tava dondurmayı deniyoruz. Görselde gördüğünüz dondurma 20 TL. Tek kişi de yenebilir ama bence 2 kişiye yetiyor gibi.
Bana kalırsa Alaçatı’da çok da gezilecek bir yer yok. Bir dahaki tatil arayışımı ve rotamı Alaçatı’ya çok da çevireceğimi pek sanmıyorum. Nissan Qashqai’ye gelecek olursak da bir aile için yeterince kapsamlı. 1.2 litrelik benzinli motoru uzun yolda sürekli klima açık ve orta yüksek hızlarda bana 6.0 litrelik bir tüketim değeri gösterdi. Şehir içi değerleri almak ise pek mümkün değildi kısa rotalarda. Geniş iç hacmi, hızlı serinleten kliması, rahat görüş açıları tatilimde en çok yardımcım olan detaylardı. Özellikle klimanın çok kısa sürede serinletmesi bu sıcak yaz günlerinde nimet oldu. Kaliteli asfaltta 3 haneli hızlara kadar sesi içeri almayan Qashqai, asfaltın kalitesine göre yol sesini içeri birazcık alabiliyor. Bu güzel mavi rengi ise Alaçatı ve Çeşme’ye yakışan en güzel detay oldu.