Qashqai yollara çıktığı günden itibaren öyle bir başarı yakaladı ki, segment yaratıcısı unvanını almayı çok geçmeden başardı. Tabi bu başarının ardında daha sağlam durabilmek için birkaç makyaj operasyonu geçiren Qashqai’nin yelpazesine son olarak 2 yeni motor ve 1 yeni şanzıman seçeneği eklendi. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl gerçekleşen makyajla birlikte de bir çok kozmetik yenilikleri bünyesinde barındıran Qashqai, bu yıl başında da eskimeye yüz tutmuş multimedya sistemine de el atarak, günümüzün en büyük ihtiyaçlarından biri haline gelen bağlanabilirlik özelliğini de bünyesine kattı. Apple CarPlay’i destekleyen multimedya ünitesi Qashqai’nin çağı yakalamaya çalışan detaylarından sadece birkaç tanesi.
Kozmetik makyajlardan ve özelliklerinden daha önceki testlerimizde bahsetmiş olduğumuz için, rakipleri karşısına yeni motorlarla çıkan Qashqai’nin şu anda kullanmış olduğumuz 1.5 litrelik yeni dizel motorundan bahsetmek istiyorum. Yelpazeye eklenen diğer motor ise 1.3 litrelik 160 beygir gücündeki benzinli motor. Fakat bugünlük konumuz dizel motor olacak. Aynı zamanda 7 ileri çift kavramalı DCT şanzıman kullanan Qashqai artık dizel-otomatik ikilisi isteyen müşterinin önüne çok farklı şekilde çıkıyor. 1.6 litrelik dizel motor ve CVT şanzıman ikilisinin yerini alan bu motor Euro6 normlarını karşılarken eski motora göre birazcık güç kaybı yaşamış. 15 beygirlik bir kayba uğrayan dizel otomatik ikilisi artık 115 beygir olarak karşınıza çıkıyor.
Önceki motorda CVT şanzımanın törpülediği sürüşü ve gücü, burada çift kavramalı bir şanzımandan daha rahat alabiliyorsunuz ki bu da aradaki güç azalmasını nötrleyen bir durum oluyor. Özellikle şehir içi kullanımlarda artık daha atik bir dizel Qashqai var. Çift kavramalı şanzıman denildiği zaman akla gelen sorular hemen olacaktır. Birazcık açıklık getirelim. Qashqai’de kullanılan çift kavramalı şanzıman ıslak kavrama olarak can buluyor. Yani kuru kavrama çift kavramalı şanzımanlara 3 kat daha dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. Her ne kadar CVT kadar uzun vadeli şanzımanlar olmasa da, konfordan götürdüğü yer doldurulamayacak bir açıktı. Yeni şanzımanın ise bu açığı doldurduğunu kesinlikle belirtmeliyim.
Daha atik bir otomobille birliktesiniz derken tabi ki en çok merak ettiğiniz konulardan birisi de yakıt tüketimi olmuştur diye düşünüyorum. Yeni motor ve yeni şanzımandan yerine geldiği motorla aynı tüketimi bekleyebilirsiniz fakat orada yanılırsınız. Yeni motorun ve yeni şanzımanın en büyük artısı atikliğinin yanında daha da pürüzsüz bir sürüş sunuyor olması ve bu esnada şanzımanın da gayet akıllı davranması. Yani atik derken aslında sizin emirlerinize uyan bir motor şanzıman ikilisi ile birliktesiniz.
Atik olmak istemediğiniz kullanımlarda da gayet pürüzsüz vites geçişlerini hissetmeyen konforlu bir yolculuk yapıyorsunuz ki, şehir içi karma test tüketimim bana 6.0 litrelik bir değer veriyor. Hiç dikkat etmemiş olmama rağmen bu değeri görmek gerçekten motorun tutumlu tarafını gözler önüne seriyor. Daha dikkatli sürüşlerde bu değeri aşağı indirmek ve uzun yol sürüşlerinde çok çok daha aşağı çekmek mümkün.
Kozmetik makyajının üstüne konforunu, sürüşünü ve tüketimini doğrudan etkileyen motor şanzıman yeniliği ile kendisine tamamen reset atmış Qashqai. Uzun bir tatile gitmiş ve kafasındaki tüm problemleri hallederek tekrar yurduna dönmüş gibi. Sürüşteki ve motor şanzıman arasındaki aksaklıklardan kurtularak rakiplerin canını tekrar sıkmaya geldiği kesin. Aldığı başarıyı da kolay kolay bırakmayacak gibi.
Fotoğraflar: Erdil ARAS